Seksuaalitrauma – yleinen salaisuus
On melko tavallista, että ihmisillä on taustallaan seksuaaliväkivallan ja hyväksikäytön kokemuksia. Tilastokeskuksen vuonna 2021 julkaistun raportin mukaan Suomessa 16–74-vuotiaista naisista 43 prosenttia ja 18–74-vuotiaista miehistä 12 prosenttia on kokenut seksuaaliväkivaltaa joko lapsuudessa tai aikuisuudessa elämänsä aikana. Tämä tarkoittaa, että koko väestön tasolla seksuaaliväkivallan kokemuksia on noin 27 prosentilla ihmisistä. Kokemuksia kasaantuu erityisesti naisille, mutta myös lapset ja erityisryhmiin kuuluvat ovat haavoittuvammassa asemassa.
Seksuaalitraumojen tunnistamista ja hoitamista vaikeuttaa niiden ympärillä vallitseva hiljaisuus. Monet seksuaaliväkivaltaa kokeneet eivät koskaan puhu kokemuksistaan häpeän vuoksi, toiset saattavat pelätä uhriksi leimautumista tai sitä ettei heitä uskota. Puhumattomuus ylläpitää ongelman näkymättömyyttä, mutta myös estää avun saamista ja viivästyttää toipumista.
Jokainen kokemus seksuaaliväkivallasta on omanlaisensa ja siksi myös vaikutukset vaihtelevat yksilöstä riippuen. Seksuaalitraumojen vaikutukset voivat ilmetä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Trauman kokeneilla voi olla vaikeuksia muodostaa ja ylläpitää ihmissuhteita, ja he voivat kärsiä esimerkiksi ahdistuksesta, masennuksesta ja traumaperäisestä stressihäiriöstä. Lisäksi uni- ja syömishäiriöt sekä somaattiset kivut ovat yleisiä. Trauma vaikuttaa myös tapaan, jolla ihminen näkee itsensä ja maailman. Se voi heikentää itsetuntoa ja luottamusta muihin ihmisiin. Monille trauma on kuin näkymätön taakka, joka painaa mieltä ja vaikuttaa elämään monin eri tavoin.
Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa toipua seksuaaliväkivallan kokemuksesta. Monille toipuminen on prosessi, joka vaatii aikaa ja tukea. Toipumisen aikana voi esiintyä monimutkaisia tunteita, kuten häpeää, vihaa, surua ja pelkoa. Näiden tunteiden käsitteleminen onkin olennainen osa toipumisprosessia. Ammattilaisen rooli on paitsi auttaa kokemuksen käsittelyssä, myös ylläpitää toivoa paremmasta silloinkin, kun toipuminen tuntuu haastavalta. Yksi tärkeimmistä askeleista toipumisessa on kokemuksesta puhuminen, mutta myös itsestä ja omista tarpeista huolehtiminen on välttämätöntä toipumisen mahdollistamiseksi.
Ensimmäinen vaihe seksuaalitraumoista toipumiseen on usein niiden tunnistaminen ja se, että työntekijät uskaltavat ottaa niitä puheeksi. Paras mahdollinen hoito määrittyy yksilöllisesti ja voi sisältää esimerkiksi traumafokusoituja menetelmiä ja/tai pidempiä, monimuotoisia terapeuttisia prosesseja.
Lähde: Tilastokeskus, Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta Suomessa 2021
Kirjoittaja: Elina Ihalainen
Seksuaalitraumatisoitumisen ymmärtämiseen ja hoidolliseen huomiointiin keskittyvä koulutussarja alkaa loppuvuodesta.