Vanhemman mentalisaatiokyvyn esteiden ja mielikuvariskien tunnistaminen 

Toteutetaan tilauskoulutuksena 

Vanhemman mentalisaatiokyky on keskeinen säätelevien ja turvallisten varhaissuhteiden mahdollistaja. Turvattomuus ja traumakokemukset voivat asettaa hoivanantamiselle kilpailevia motivaatioita, jotka estävät uteliasta ja auttavaa kiinnostumista omasta vanhemmuuden ja/tai lapsen kokemuksista. Mielikuvia voivat määrittää aikaisempien lähisuhdekokemusten tai nykykuormituksen värittämät suhteeseen asettumisen roolit, jotka hankaloittavat ’riittävän hyvän’ kuvan muodostamista itsestä hoivaajana ja vastaamista lapsen tässä ja nyt ikätasoisiin tarpeisiin. 

Mielikuvia arvioidaan Parent Development Interview (PDI, Slade et al., 2003) -haastattelun avulla. Koulutuspäivässä perehdytään vanhemmuuskokemuksen/ vanhemman hoivamielikuvien arviointiin Assessment of Representational Risk (ARR, Sleed, Isosävi & Fonagy, 2021) -skaalalla. Arviointimenetelmän fokus on säätelyä haittaavien/ jäsentymättömään kiintymyssuhteeseen yhteydessä olevien ilmiöiden tunnistamisessa. 

Koulutus sopii jatkokoulutukseksi vanhemman mentalisaatiokyvyn arvioinnin koulutukselle (PDI-RF) tai siihen voi osallistua itsenäisesti. 

Koulutuspäivä toteutuu sovitusti joko sellaisenaan tai prosessina työnohjauksien kanssa, johon koulutusryhmäläiset tuovat videonauhoitettuja PDI-haastatteluja.  

Koulutuspäivän tavoite on auttaa työntekijöitä 1) havainnoimaan hoivanantamisen kanssa kilpailevia motivaatioita (puolustautuminen, välttely, oma hoivan tarve) ja 2) tunnistamaan näihin liittyviä riskejä vanhemman mielikuvien tasolla. Lisäksi 3) paneudutaan hoidollisen palautteen antamiseen.  

Työnohjausten tavoite on harjaannuttaa työntekijöitä PDI/ARR menetelmän käyttöön ja siten juurruttaa koulutuksen sisällöt omaan vanhempien kanssa tehtävään työhönsä.  

Kouluttajana toimii PsT, varhaisen vuorovaikutuksen ja integratiivinen psykoterapeutti Sanna Isosävi joka on ollut mukana ARR-menetelmän kehittämisessä. 

Koulutuspäivän hinta määräytyy ryhmän koon mukaan:  

Max. 10 hengen ryhmä: 2500 € + alv 25,5%, Traumaterapiakeskuksen tiloissa tai videovälitteisesti 

10–20 hengen ryhmä 2800 € + alv 25,5%, läsnäkoulutukseen lisäksi mahdollinen tilavuokra sekä matka- ja majoituskulut 

Työnohjauksen hinta 90 minuutin työnohjauksen hinta 4-5 hengen ryhmälle 500 euroa + alv 25,5% 

 

Prosessin rakenne 

  • Ennakkolukemisto ja ennakkotehtävä, tutustuminen hoivamielikuvien käsitteeseen ja PDI-haastatteluun sekä ARR -arviointijärjestelmään 
  • koulutuspäivä, jossa esitellään teoriatietoa hoivasysteemistä; turvattomien ja traumaattisten kasvukokemusten aiheuttamista esteistä (kilpailevista motivaatioista) hoivanantamiselle; ja vanhemman mielikuvien arvioinnista ARR-menetelmän avulla.  
  • Menetelmätyönohjaukset à 90 min. Työnohjausten määrä määräytyy ryhmän koon mukaan. Työnohjausvuoro on kiertävä. Yhdelle työnohjauskerralle mahtuu kaksi casea.  
  • Työntekijät valmistautuvat omalle työnohjausvuorolleen toteuttamalla ja videoimalla asiakasvanhemmalle PDI-haastattelun, valitsemalla siitä hoidon kannalta oleellisen kohdan yhdessä katsottavaksi ja muotoilemalla tutkimuskysymyksen. Perheiltä pyydetään lupa videon tuomiselle työnohjaukseen. 

Prosessin toteutus 

  • Koulutuspäivän kesto on klo 9 – 15.30. Koulutuksen ja työnohjauksien Työnohjausten ajankohdat sovitaan erikseen.  
  • Toteutus läsnäkoulutuksena tai videovälitteisesti (Zoom- tai Teams-alustalla).  

Kenelle?  

Lastensuojelun työntekijät, perhetyöntekijät, neuvolan, perheneuvolan ja perhekeskusten työntekijät, vanhemmuuden arvioinnin kanssa työtä tekevät, lastenpsykiatrian työntekijät, terapeuttista vauva- ja perhetyötä tekevät sekä psykoterapeutit. 

Lisätietoja: [email protected]  

Tarjouspyyntö yli 20 oikeudesta

Omat tietosi