Psykoterapia

Psykoterapia on keskusteluhoitoa, jonka tavoitteena on poistaa tai lievittää psyykkisiä ongelmia ja niihin liittyvää kärsimystä. Lisäksi psykoterapia pyrkii tukemaan psyykkistä kasvua ja kehitystä, sekä lisäämään ihmisen valmiuksia käsitellä ongelmiaan itse.  Psykoterapiaa voi tarjota koulutuksen saanut psykoterapeutti.

Psykoterapia voi olla lyhyt- tai pitkäkestoista riippuen työskentelylle asetetuista tavoitteista ja asiakkaan tarpeista. Lyhyissä psykoterapioissa työskentelyssä keskitytään asiakasta haittaavien, rajattujen ongelmien käsittelyyn. Pidempää psykoterapiaa suositellaan yleensä silloin, kun ongelmia on usealla elämän osa-alueella tai kun ongelmat ovat pitkäkestoisia. Pitkäkestoisen psykoterapian tavoitteet ovat usein myös laajempia kuin lyhytkestoisen terapian, ja siinä voidaan pyrkiä laajamittaiseen persoonallisuuden ja toimintatapojen tunnistamiseen ja muuttamiseen.

katso tarkemmin Terveyskirjasto ja Mielenterveystalo

Traumafokusoitu lyhytpsykoterapia on aikarajattu psykoterapiamuoto, joka keskittyy erityisesti traumakokemusten käsittelyyn. Lyhytpsykoterapian tavoitteena voi olla auttaa asiakasta ymmärtämään ja integroimaan traumaattisia kokemuksiaan, lievittämään oireita kuten ahdistusta, pelkoa, välttelyä ja painajaisia sekä parantamaan elämänlaatua. Terapiatyön perustana on turvallinen yhteistyösuhde, jonka avulla asiakas voi työstää traumakokemusta ja sen seurauksia sekä oppia arkeen selviytymiskeinoja. Lyhytpsykoterapian kesto vaihtelee yleensä 5–20 tapaamiskerran välillä ja se perustuu Suomessa ja maailmalla vaikuttaviksi todettuihin hoitomenetelmiin. 

Lyhytpsykoterapia voi olla hyvä vaihtoehto pidemmälle psykoterapialle erityisesti seuraavissa tilanteissa: 

Selkeät ja rajatut ongelmat: Kun asiakkaalla on selkeästi määriteltävissä oleva traumaattisista kokemuksista juontuva ongelma, kuten ahdistus- tai masennusoire, traumaattisen stressin oireita tai ihmissuhdeongelma. 

Ajoittaiset tai lievemmät oireet: Jos henkilöllä on ajoittaisia tai lieviä oireita, lyhytpsykoterapia voi riittää tilanteen hallintaan ja oireiden lievittämiseen. 

Itsetuntemus ja säätelykyky. Jos asiakkaalla on jo valmiiksi ymmärrystä ongelmien traumaattisesta alkuperästä ja hänellä on käytössään toimivia tunteiden säätelykeinoja. 

Aikaisemmat terapiakokemukset: Lyhytpsykoterapia voi ylläpitää ja palauttaa asiakkaan käyttöön aikaisemman psykoterapiatyöskentelyn tuloksia tilanteessa, jossa asiakas kaipaa lyhytkestoisempaa tukea.  

Ajalliset ja taloudelliset rajoitukset: Jos asiakkaalla on rajoitetusti aikaa tai taloudellisia resursseja, lyhytpsykoterapiassa voidaan asettaa aikarajalliseen työskentelyyn sopivat terapeuttiset tavoitteet. 

Erityiset tilanteet tai kriisit: Akuuteissa kriisitilanteissa tai erityistilanteissa, kuten menetyksen tai traumaattisen tapahtuman jälkeen, lyhytpsykoterapia voi auttaa käsittelemään tilannetta ja lievittämään stressiä. 

Pitkäkestoista psykoterapiaa kannattaa harkita silloin, kun ongelmat ovat monimutkaisia, pitkäaikaisia, laaja-alaisesti eri elämänosa-alueita haittaavia ja/tai vaativat syvällistä itsensä tutkimista ja muutosta. 

Vapaita terapia-aikoja voi tiedustella Traumaterapiakeskuksen asiantuntijoilta

Tarjouspyyntö yli 20 oikeudesta

Omat tietosi