Abstrakti, Traumaperäisenstressihäiriön intensiivihoito pakolaistaustaisilla lapsilla

Traumaperäisenstressihäiriön intensiivihoito pakolaistaustaisilla lapsilla 

Ferdinand Garoff

Tausta 

Intensiivisten hoitomuotojen tavoitteena on tarjota näyttöön perustuvia psykoterapioita lyhyemmässä ajassa, mikä voi vähentää arjen esteitä ja keskeyttämisiä. Intensiivihoidot ovat tuloksiltaan verrattavissa tavanomaisiin hoitomuotoihin, ja oireet saattavat vähentyä nopeammin ​(Wachen et al., 2019)​.  

Ruotsin Punaisen Ristin kuntoutuskeskus Uppsalassa tarjoaa kokonaisvaltaista moniammatillista hoitoa sodan ja kidutuksen kokeneille, keskittyen erityisesti traumaperäisen stressihäiriön hoitoon. Hoitoa tarjotaan kaikenikäisille ja se voi toteutua yksilöllisesti tai ryhmissä. Osana toimintaansa Ruotsin Punaisen Ristin kuntoutuskeskus päätti myös kokeilla traumaperäisenstressihäiriön intensiivihoitoa aikuisilla. Kokemukset ja alustavat tulokset pilottitutkimuksesta olivat hyviä (Tinghög ym., odottaa julkaisua), joten intensiivihoito lähestymistapaa päätettiin laajentaa myös nuorempiin ikäryhmiin. Hildur Nordinin muistosäätiö on rahoituksellaan mahdollistanut Ruotsin Punaisen Ristin Kidutuksesta selvinneet lapset-hankkeen, jonka osana tämä pilottitutkimus on toteutettu.  

Menetelmät 

Pilottitutkimuksessa tarjotaan traumafokusoitua kognitiivista käyttäytymisterapiaa (TF-KKT) alakouluikäisille lapsille, jotka kärsivät traumaperäisestä stressihäiriöstä. Tutkimukseen pyritään rekrytoimaan 8-10 kpl 7-12-vuotiasta lasta ja heidän perheitään. Poiketen muista intensiivihoitomalleista vanhemmat osallistuvat intensiivihoitojaksoon. Hoito-ohjelman intensiivijakso toteutetaan viitenä arkipäivänä, joiden aikana lasten traumanarratiivi kootaan ja vanhempaa valmistellaan traumanarratiivin vastaanottamiseen rinnakkaisissa istunnoissa. Narratiivin jakaminen tapahtuu viemisenä päivänä. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu taitoharjoittelua, vakauttavia tuokioita, sekä yhteinen aloitus ja lopetus. Intensiivihoito malliin kuuluu myös terapeuttirotaatio, jolloin hoitava henkilö vaihtuu istuntojen välissä. Tutkijat keräävät kvantitatiivisia tietoja itseraportointiasteikkojen avulla ennen hoitoa, hoidon aikana ja sen jälkeen ja lisäksi osallistujat ja hoitohenkilökunta osallistuvat laadullisiin haastatteluihin. 

Tulokset 

Aikuisten ja lasten intensiivihoito pilottitutkimusten alustavat tulokset esitellään. Lisäksi kuvataan intensiivihoito jakson kulku ja hoitohenkilökunnan ja asiakkaiden kokemuksia. 

Johtopäätökset 

Traumaperäisen stressihäiriön hoidossa riittävällä hoidon intensiteetillä voi olla vaikutuksia hoidon tuloksellisuuteen. Alustavien tulosten mukaan aikuisten intensiivihoito on toimiva, tarkoituksenmukainen ja toteutettava hoitomalli aikuisilla, jotka ovat kokeneet sotaa tai kidusta. Käynnissä oleva pilottitutkimus voi antaa viitteitä mallin toimivuudesta myös alakouluikäisillä lapsilla. 

​​Kirjallisuus 

​Tinghög, P., ’Vågbratt, L., Jennstål J., Bragesjö, M., Möller, N. (odottaa julkaisua) Acceptability and  

​Preliminary Effects of Intensive Brief Trauma-Focused PTSD Treatment for Refugees: A Pilot Study. 

​Wachen, J. S., Dondanville, K. A., Evans, W. R., Morris, K., & Cole, A. (2019). Adjusting the Timeframe of Evidence-Based Therapies for PTSD-Massed Treatments. Current Treatment Options in Psychiatry, 6(2), 107–118. https://doi.org/10.1007/s40501-019-00169-9 

​ ​ 

Tarjouspyyntö yli 20 oikeudesta

Omat tietosi