TARKOITUS
Esityksen tarkoituksena on esitellä psykodynaamista lasten psykoterapiaa vakavasti laiminlyötyjen ja traumatisoituneiden (6-13-vuotiaiden) lasten hoitomuotona. Esityksessä käydään läpi lyhyesti kompleksiselle traumalle altistumisen vaikutuksia lapsen kehitykseen ja kuvataan, miten psykoterapiassa pyritään edesauttamaan trauman seurauksena pysähtyneen kehityksen käynnistymistä uudelleen. Esitys sisältää psykoterapian keskeiset hoidolliset elementit ja lyhyitä vinjettejä terapiatyöskentelystä.
MENETELMÄT
Psykodynaamisen lasten psykoterapian keskeiset menetelmät ja hoidolliset elementit ovat psykoterapian turvalliset puitteet ja luottamuksellinen vuorovaikutussuhde, joiden turvin lapsen erilaiset tunteet ja ajatukset voivat tulla kohdatuiksi ja sisällytetyiksi ja lapsi ja lapsen tarpeet voivat tulla nähdyiksi ja kuulluiksi. Psykoterapeutti asettuu kehitysobjektiksi ja pyrkii leikillisessä vuorovaikutuksessa ravitsemaan lapsen emotionaalista kasvua. Leikki on väylä lapsen sisäiseen maailmaan ja terapeuttiseen muutokseen. Lapsen kokema epätoivo pyritään muuntamaan toivoksi paremmasta tulevaisuudesta. Tärkeä osa psykodynaamista psykoterapeuttista hoitoa on vanhempien ja lähiverkoston kanssa työskentely. Psykoterapian päättymiseen valmisteleva työ, jossa menetyksiä ja eroja käsitellään rakentavalla tavalla, on keskeinen osa psykoterapiaprosessia. (Lanyado 2017, Vliegen ym. 2023)
TULOKSET
Psykodynaamisen lasten psykoterapian tuloksellisuudesta on kliiniseen kokemukseen perustuvaa näyttöä lapsilla, joilla on haitallisia lapsuuskokemuksia. Lastenpsykiatrisessa erikoissairaanhoidossa seurattavat masennus-, ja ahdistuneisuusoireet ovat tyypillisesti hoidon myötä vähentyneet. Lapsen kokemus omasta itsestä ja ihmisten välisistä suhteista muuttuu myönteisemmäksi. Kyky stressin ja tunteiden säätelyyn kehittyy, samalla kun itseilmaisun keinot lisääntyvät. Mentalisaatiokyky alkaa kehittyä. Kaoottinen mielenmaailma alkaa jäsentyä. Lapsi tulee paremmin ymmärretyksi omassa ympäristössään.
JOHTOPÄÄTÖKSET
Psykodynaaminen lasten psykoterapia on näyttöön perustuva hoitomuoto lapsilla, joilla on haitallisia lapsuuskokemuksia ja traumaoireita. ( Landolt & Kenardy 2015, Midgley ym. 2021.) Tieteellistä tutkimusta aiheesta tarvittaisiin lisää.