Kokemuksia EMDR GP-C ryhmämuotoisesta akuuttitraumahoidosta 5-vuotiaiden lasten lapsiryhmän kanssa
Tiina Aaltonen & Sanna Weckman
Traumaattisen tapahtuman sattuessa sekä lapset että aikuiset ajattelevat, että heidän henkensä on uhattuna ja he ovat huolissaan. Traumaattinen kokemus tallentuu käsittelemättömään muistitilaansa siihen liittyvien kehon tuntemusten, negatiivisten tunteiden ja uskomusten kanssa. Vaikka traumaattiset kokemukset uhkaavat yksilön sisäistä harmoniaa ja tasapainoa, ne vaikuttavat negatiivisesti myös yhteyteen ulkomaailmaan, kehoon ja mielenterveyteen. Francine Shapiron vuonna 1989 kehittämä EMDR-psykoterapiamenetelmä perustuu Adaptive Information Processing (AIP) -malliin, jossa oletetaan, että ihmisillä on integroiva neurologinen rakenne uuden tiedon omaksumiseksi, harmonisoimiseksi ja tallentamiseksi. Normaalia EMDR-protokollaa käyttämällä terapeutti desensibilisoi asiakkaan traumaattiselle muistille suorittamalla molemminpuolista stimulaatiota trauman ratkaisemiseksi. Eri tutkimuksissa on raportoitu, että EMDR-psykoterapiatekniikka on tehokas myös lasten traumojen ratkaisemisessa.
Ümran Korkmazlar on kehittänyt vuonna 1999 Turkin (Marmara) maanjäristyksen aikana EMDR ryhmämuotoisen hoitoprotokollan lasten ja nuorten kanssa käytettäväksi nimeltään EMDR GP-C. Vuodesta 1999 lähtien EMDR-terapiaa on sovellettu ryhmämuodossa ja sen tehokkuutta on raportoitu useissa eri tutkimuksissa. Eri väestöryhmissä on koettu, että ryhmäinterventiotekniikka on taloudellisempaa, kun uhrimäärä on suuri tai kun on kyse tavallisista traumoista. Vuodesta 1999 lähtien EMDR-terapiaa on sovellettu ryhmämuodossa ja sen tehokkuutta on raportoitu eri tutkimuksissa. Hoitoprotokolla pitää sisällään 8 eri vaihetta, kuten yksilöhoidossa käytettävässä EMDR-prosessissa.
Tässä esityksessä esitellään kokemuksia EMDR Group Protocol for Children (EMDR GP-C) käyttöä sekä muita lasten traumahoidossa käytettäviä menetelmiä / keinoja, joita hyödynnettiin suomalaisessa 5-vuotiaiden lasten päiväkotiryhmän kanssa. Ryhmäterapiaprosessi toteutui kahden lasten EMDR- terapiaa tekevän psykoterapeutin vetämänä. Esityksen tarkoitus on konkretisoida tapausesimerkin avulla EMDR GP-C:n käyttöä sekä muita lasten traumahoidossa käytettäviä menetelmiä, joiden avulla päiväkodissa ollut akuuttitraumatilanne käsiteltiin. Ryhmässä oli 7 lasta,
joiden traumaoireet nousivat ennen traumahoitoa hyvin voimakkaaksi. Traumahoidon jälkeen 6 lapsen traumaoireet (häiritsevät mielikuvat, pelot, ahdistus ja ylivireys) olivat poistuneet, ainoastaan 1 lapsesta jäi pienoinen huoli (lapsi alivireä ja pelkoa vielä hieman jäljellä työskentelyn lopussa). Hoitotulokset olivat hyviä ja erittäin rohkaisevia. Esityksen tarkoitus on rohkaista lasten- ja nuorten kanssa psykoterapiaa tekeviä hyödyntämään menetelmiä omassa työssään sekä tuomaan konkreettisesti esille EMDR GP-C mallin käyttöä.