Abstrakti, Kirjallisuusterapeuttinen työhyvinvointiryhmä ihmistyötä tekevän tukena

Kirjallisuusterapeuttinen työhyvinvointiryhmä ihmistyötä tekevän tukena

Sari Kortesoja

Työhyvinvoinnin parantamiseen kaivataan uusia keinoja, sillä jopa 25 % työssä käyvistä suomalaisista on vaarassa uupua (Työterveyslaitos 2025). Yleinen epävarmuus maailmassa heijastuu työpaikoille. Tämä näkyy myös sote- ja opetusalalla, joilla työskentelevät kohtaavat työssään yhä vaikeampia tilanteita. Miten auttaa auttajaa jaksamaan työssään?

Väitöstutkimuksessani tutkin, miten kirjallisuusterapeuttisia menetelmiä voi hyödyntää työhyvinvoinnin tukena. Ohjaamani yhdeksän hengen ”Työelämän pysäkki” -ryhmä kokoontui syyskuusta 2024 huhtikuuhun 2025, yhteensä 16 kertaa. Osallistujat olivat ihmistyötä tekeviä, osa hanketöissä. Käytän tutkimusaineistona ryhmässä syntyneitä tekstejä ja keskusteluja, joita analysoimalla tutkin, auttaako traumainformoitu kirjallisuusterapia tunnistamaan ja hallitsemaan työn kuormitustekijöitä.

Kirjallisuusterapia on taideterapiamuoto, joka hyödyntää koulutetun ohjaajan johdolla kirjoittamista ja valmiita tekstejä itsetuntemuksen ja henkisen hyvinvoinnin lisäämisessä. Tutkimukseni hypoteesina on, että itsetuntemuksen kasvaessa omat rajat niin työ- kuin vapaa-ajalla on helpompi tunnistaa. Turvallisessa ryhmässä työn moninaisia kuormitustekijöitä onkin saatu sanoitettua, ja ryhmä on tarjonnut väylän myös itsestä riippumattomien tekijöiden, kuten organisaatiomuutosten ja työn epävarmuuden, pohtimiseen.

”Olen oppinut entistä tarkemmin havainnoimaan työssäni olevia kuormittavia tekijöitä ja se varmasti kantaa jatkossakin kohti hyvää. Asiat ovat sellaisella tasolla, että niitä on vaikea muuttaa, mutta voin pyrkiä etsimään itsestäni keinoja tasapainottaa työn tuomaa kuormaa.”

Traumainformoitu työote osoittautui ryhmässä hyväksi toimintaperiaatteeksi. Erityisesti korostui kehollisuuden tärkeys: oman kehon kuuntelu ja vireystilan säätely. Lyhyet keholliset harjoitukset ja niistä kummunneista tuntemuksista kirjoittaminen helpotti oman vireystilan huomioimista ja sen myötä vaikeitakin asioita kokeneiden ihmisten kohtaamista omassa työssä, mutta myös omien kipukohtien tunnistamista. Esityksessäni kuulette muun muassa harjoitusesimerkkejä, ja halutessanne pääsette itsekin kokeilemaan kirjoittamisen vaikutusta.

”…Vien mukanani huokauksen. Se vain kulkee mukanani aina näistä tapaamisista, onhan se niin, että kirjoittaminen on uloshengittämistä ja nyt saan huokaista oikein painavia tunteita paperille täällä.”

Kursivoidut kohdat ovat poimintoja osallistujien teksteistä.

Tarjouspyyntö yli 20 oikeudesta

Omat tietosi