Abstrakti, Ellen Jepsen

”Finding Solid Ground” – uusi verkkopohjainen psykoedukatiivinen ohjelma dissosiaatiohäiriöistä ja monimuotoisesta traumaperäisestä stressihäiriöstä (CPTD) kärsiville: Mitä dissosiaatiohäiriöiset potilaat tarvitsevat ”löytääkseen tukevan maaperän” ja mitkä tekijät voivat estää sitä?

Abstrakti

”Finding Solid Ground” (FSG) on uusi verkkopohjainen psykoedukatiivinen ohjelma, joka on osoittautunut tehokkaaksi lisänä traumaperäisten oireiden, dissosiaatiohäiriöiden ja monimuotoisen traumaperäisen stressihäiriön (CPTSD) hoidossa. Ohjelma tarjoaa vaiheittaisen lähestymistavan, joka auttaa potilaita vähentämään oireitaan, saamaan ja tuntemaan itsensä turvalliseksi sekä kehittämään vakaata ja arvokasta minäkuvaa. Ohjelma sisältää 30 aihetta, ja niihin kuuluvia päivittäisiä harjoituksia. Hoito-ohjelma tuo joustavuutta traumaattisten reaktioidensa vaikutuksista toipumiseen. Reaktiot juontavat juurensa aivojen syvemmille refleksiivisille ja puolustautumismekanismeille. Norjan maaseudulla sijaitseva Modum Bad- psykiatrian klinikka, tarjoaa 3 kk:n kestoista laitoshoitoa dissosiaatiohäiriöistä kärsiville potilaille, joilla on lisäksi monimuotoinen CPTSD. Hoito yhdistää ryhmä- ja yksilöterapiaa sekä verbaalisia ja ei-verbaalisia lähestymistapoja. Hoitojakson jälkeen potilaat siirretään paikallisiin avohoitopalveluihin.

Suurimmat ja keskeisimmät haasteet ovat olleet: toisaalta kehittää ja dokumentoida tehokkaita hoitoja potilaille, joilla on vaikeita dissosiaatiohäiriöitä, ja toisaalta estää hoidon katkeaminen, kun vakavasti oireilevat potilaat siirtyvät laitoshoidosta takaisin paikallisiin avohoitoon, koska trauma- ja dissosiaatio- hoitoa ei ole saatavilla oman alueen hoitoyksikössä. Mietimme, voisiko ”Finding Solid Ground” -ohjelma vastata näihin haasteisiin. Otimme käyttöön FSG-ohjelman 3 kk kestävässä laitoshoito-ohjelmassa ja jatkoimme potilaiden yksilöllistä FSG-ohjelmaa heidän omissa hoitopaikoissansa 9 kk:n ajan. Toteutimme pilottitutkimuksen, jossa kerättiin kvantitatiivista ja kvalitatiivista tietoa 30 potilaalta ja heidän terapeuteiltaan toteutuksen yhteydessä. Plenaaripuheeni keskittyy siihen, mitä olemme oppineet FSG:n toteuttamisesta kahdella hoitotasolla, joissa yhdistyvät laitos- ja avohoito, ryhmä- ja yksilöterapiat sekä erilaiset hoitomenetelmät, ja kuinka potilaat kokivat hoidon. Kerron mitkä muut tekijät ovat hoidon kannalta keskeisimmät ja tarvittavat elementit, jotta monimuotoisista traumaperäisistä dissosiaatiohäiriöistä kärsivät yksilöt voivat hyötyä hoidosta FSG-ohjelman lisäksi.

Kriisi- ja traumakonferenssi

Tarjouspyyntö yli 20 oikeudesta

Omat tietosi