Symposium: Vakauttaminen, altistaminen ja hoitosuhde – merkitys potilaan ja terapeutin kannalta
Vakauttaminen terapeutin ja potilaan yhteistyön rakentamisena ja valmistamisena traumakokemusten prosessointiin, Petteri Mankila
Narratiivinen altistusterapia (NET) eriasteisesti oireilevien aikuisten traumahoidossa: Vakauttavan hoidon ajoituksen ja tarpeen ilmiöitä kliinisen työn näkökulmasta, Markka Impola
Narratiivinen altistusterapia (NET) on menetelmä, joka yhdistää altistusterapian elementit kertomukselliseen työskentelyyn. Menetelmän käyttö on yleistynyt myös Suomessa traumaperäisten häiriöiden hoidossa. Narratiivisen altistusterapian soveltaminen toisaalta heikon toimintakyvyn vaikeaoireisten potilaiden ja toisaalta toiminta- ja työkykyisten aikuisten hoidossa tuo esiin mielenkiintoisia ilmiöitä vakauttavan hoitovaiheen tarpeesta ja optimaalisesta ajoituksesta.
Esityksessä tarkastellaan NET:n käytännön soveltamista kliinisen työn näkökulmasta, erityisesti tilanteissa, joissa perinteisen vaihemallin mukainen vakauttava työskentely ei ole riittänyt tai on tullut tarpeelliseksi tai mahdolliseksi vasta NET-prosessin jälkeen. Tämä herättää pohdittavaa vakauttamisen roolista ennen trauma-altistusta ja korostaa yksilöllisten tarpeiden huomioimista terapeuttisessa työskentelyssä.
Kliinisten esimerkkien avulla havainnollistetaan myös, miten NET:n jälkeinen vakauttava vaihe on tukenut potilaiden toipumista ja millaisia haasteita ja mahdollisuuksia tämä lähestymistapa tarjoaa. Esitys tarjoaa osallistujille käytännön näkökulmia NET:n soveltamiseen erilaisissa hoitokonteksteissa sekä pohdintaa vaihemallin joustavasta hyödyntämisestä traumaterapiassa.
Relationaaliset näkökulmat trauman altistushoidossa, Titta Kärki
Tässä kliinisen työn tekijöille suunnatussa työssä esittelen mallin psykoterapeuttiseen asiakastyön prosessiin, kun tavoitteena on potilaan oireiston pidempiaikainen helpottaminen sekä elämänlaadun koheneminen.
Työssä on edukatiivinen osuus traumoista,interventioiden sisällöllinen mallintaminen koostuen mm: terapeuttisen allianssin huomioiminen suhteessa potilaan relationaaliseen oppimishistoriaan, elämänkaarityöskentely, KKT-tapaan käyttäytymisen ketjuanalyysin luontia (työssä sivutaan funktionaalista käyttäytymisanalyysiä ja vahvistussuhteita), altistuksen hierarkian luonti, altistaminen ja sen eri vaihtoehdot, asiakas aktiivisena toimijana, kehollinen säätely. Uudelleen oppimisen mahdollistuminen, toipumisorientaatio ja toivon näkökulma.
Lähteenä toimii Tampereen yliopiston tietokannat, uusimmat näyttöön perustuvat tiedeartikkelit, väitösjulkaisut, kouluttajapsykoterapeuttien kannanotot, sekä oman kliinisen erikoissairaanhoidon sairaanhoitajan työkokemukseni ja koulutuspsykoterapiaprosessieni antama kokemus onnistuneista prosesseista.